KABK: Marjan

Werk van Alexander Christiaan Jacob voor de lessen Kunstgeschiedenis van Drs. Marjan Brandsma aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (kabk).

Scriptie

De opdracht was een scriptie te schrijven over een kunststroming.

Dadaïsme

Dada is een Frans kinderwoord voor paard. Dadaïsme is een nihilistische kunstbeweging dat korte tijd bloeide in met name Duitsland, Frankrijk, en Zwitserland vanaf omstreeks 1916 tot omstreeks 1920. Het was gebaseerd op opzettelijke irrationaliteit, anarchisme, cynisme en het ingaan tegen de wetten van schoonheid en maatschappij.

Werkstuk 2004-2005

Verdiep je in het werk van een grafisch/typografisch ontwerp(st)er of beeldend kunstenaar uit de periode 1945 - heden, in Nederland of daarbuiten, die je fascineert of waar je nog steeds vragen over hebt. Je kunt ook denken aan een ontwerpburo of collectief, ev.een bep.stroming in het ontwerpen of de beeldende kunst. Schrijf hierover, en over de ideeën erachter, een werkstuk van ca. 8 pagina's getypte tekst waarin je ook je eigen mening naar voren laat komen. Zorg voor beeldmateriaal met bijschriften en een bronnenvermelding (zie voorbeeld).

Andy Warhol
Een beknopte biografie.

Afstudeerscriptie

Neo-estheticisme
Een manifest voor de schoonheid.