CultuurNacht … maar niet voor mij

Posted
September 27 2004

Afgelopen zaterdag vond hier (Den Haag) in het centrum de CultuurNacht 2004 plaats. Hierbij zouden meer dan 200 artiesten en kunstenaars hun ding doen op meer dan 20 verschillende locaties. Dit klinkt erg spannend en de verwachtingen onder ons Academiestudenten waren er dan ook hoog onder gesteld.

(Trouwens, als ik de site van Cultuurnacht open in mijn browser (Mozilla), krijg ik de volgende mededeling:

Browser-error

Deze website is alleen geschikt gemaakt voor internet Explorer & Safari.
Sorry voor het ongemak.

Toch verder, klik hier...

Safari, maar niet Mozilla? Logisch … not.)


Anyway. Een paar van m'n klasgenootjes had mij gevraagd deze culturele happening met hen te delen. Ik was er echter totaal niet in de stemming.

Hoewel de dag niet slecht was begonnen (ik had goed geslapen, goed ontbeten, en toen lekker gesport), kree ik naargelang de dag voorderde steeds meer last van depressie en nervousiteit … het gebruikelijke. Ik heb mijzelf de avond doorgeworsteld door proberen rustig te blijven en tegelijk naar afleiding te zoeken (in de vorm van computerspelltjes, e.d.) Dit ging mij niet gemakkelijk af (zoals de worsteling impliceerd), maar de angstaanvallen in hun hevigste vorm blijven uit.

De volgende dag (zondag) ging het een stuk beter: ik had nog beter geslapen, wederom goed ontbeten, en natuurlijk weer lekker gesport; alleen een stuk langer dan de dag daarvoor (het weer leende zich daar ook beter voor).

Het lange sporten had echter ook wat nadelen: er ontstond wat discussie tussen mij en mijn moeder over het al dan niet respecteren van ongeschreven regels met betrekking tot het tijdstip waarop gegeten wordt; tevens had ik weinig ruimte voor mijzelf overgelaten om aan het agendaontwerp dat ik de volgende dag (vandaag) zou presenteren te werken.

Deze ruimte heb ik enigzins weten op te rekken door een paar uurtjes nachtrust in te leveren, maar 's-morgens bleek dat ook weer complicaties met zich mee te brengen: ik was niet in staat het bed op tijd te verlaten om het eerste dagdeel (Interactieve Media) te volgen. Dit was echter niet zo'n ramp; ik heb dit vak vorig jaar eigenlijk al afgerond, én ik had niets nieuwe te melden sinds vorige week. (De enige enigzins noemenswaardige complicatie was wellicht een verse discussie met ma-lief.)

Wel was ik ruim op tijd voor het tweede dagdeel (Typografisch Ontwerpen) waarvoor ik de voorafgaande nacht nog aan gewerkt had. De docent leek tevree—vooral in contrast met vorige week—maar dit werd gelukkig overschaduwd door een gezonde dosis kritiek en advies. Ik heb zeker het gevoel dat ik er verder mee kan.

Naast het bespreken van de agendaontwerpen, werden wij collectief opgescheept met nóg een leuke opdracht, en wel eentje die volgende week al af dient te zijn: het ontwerpen van een poster (A3; staand of liggend) over wijlen André.

Tijdens de theepauze informeerde ik bij de klasgenootjes die mij eerder gevraagd hadden met hen naar de CultuurNacht te gaan hoe het hen (de CultuurNacht) bevallen was. Ik kreeg geenzins de indruk dat ik echt heel erg veel gemist had: in iedergeval niet veel meer dan zij.

ACJ

Comments

5 comments so far.

1/5

Die site heeft het niet begrepen. Iets op de rand ervan is mijn laatste artikel (http://www.zooibaai.nl/b/archief/2004/09/25/baaad-practice/), trouwens.

Ach, als jij maar een (nagenoeg) goede avond hebt gehad heb je geen reden om te rouwen over het missen van de CultuurNacht.

Posted by: Rob Mientjes on September 27, 2004, at 19:40

2/5

Een goede avond? Ik geloof dat je mijn verhaal niet echt begrepen hebt. ☺

Posted by: ACJ on September 28, 2004, at 01:18

3/5

(nagenoeg) ;)

Trouwens, poster Hazes? Dat willen wij wel zien dan.

Posted by: Rob Mientjes on September 28, 2004, at 07:59

4/5

Nee, ook niet nagenoeg: het was gewoon kut (in de meest negatieve zin van het woord).

Wat de poster bestreft; wees niet gevreesd, het komt absoluut in mijn portfolio. Ik ben trouwens (achter de schermen) bezig al m'n Academiewerk opnieuw te structureren en aan te vullen. Dit niet in de laatste plaats omdat ik zeer binnenkort stage verwacht te gaan lopen bij een grafisch ontwerpbureau. (Ik heb aan de Academie voorgesteld stage te gaan lopen bij mijzelf, maar dat leek hen meer gepast als afstudeerproject.)

Posted by: ACJ on September 28, 2004, at 17:23

5/5

Cool. Dan ga ik dus zeker al je werk doorspitten voor inspiratie ;)

Ja, ik zoek eigenlijk nog een studie (wel tijd zat hoor), maar de KABK lijkt me wat duur, of valt dat mee?

On another note, ik heb weer eens geredesigned.

Posted by: Rob Mientjes on September 28, 2004, at 19:21