KABK: Verheul

Werk van Alexander Christiaan Jacob voor de lessen Letterontwerpen (tweede jaar) en Letters (derde jaar) van Peter Verheul aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (kabk).

Monogram

De opdracht was een monogram te maken van de eigen initialen. Het monogram zou iets moeten zeggen over de ontwerper als persoon.

SD

Daar ik — voor mijn vorige opleiding en op eigen initiatief — al vaker bezig was geweest om een monogram te ontwerpen voor de initialen van mijn geboortenamen (ACJ), leek het mij interessant om voor deze opdracht een monogram te ontwerpen voor de initialen van mijn roep- en achternaam (SD).

sd
sd

Contrasttypen

Een onderzoek naar de werking van hoog-, laag- en normaalcontrast bij zowel het expansie- als het translatie­principe door het woord Hoepla op verschillende manieren te tekenen. De enige combinatie die niet vereist was is translatie laagcontrast.

Contrasttypen
normaalhooglaag
e Hoepla Hoepla Hoepla
t Hoepla Hoepla

Fantasieletter/eigen contrasttype

De opdracht was een letter te ontwerpen dat noch op de expansie-, noch de translatietheorie is gebaseerd.

eigenfont1

Een pixelletter — met eigenfont1 als werktitel — waarvan het contrastprincipe losjes geïnspireerd is op de Fibonacci­reeks. Deze letter is nooit verder gekomen dan dit eerste opzetje.

Affiche

Affiche ¶ Blijk ¶ OHamburgefonstiv ¶ ß?!@æÆ

5x

Een pixelletter die onderdeel uitmaakte van een huisstijlopdracht voor Typografisch Ontwerpen. De huisstijl is later uitgegroeid tot p4 en uit het lettertype is later mijn 5x2 ontstaan.

Sjabloonletter

Schets.

De strekking van de opdracht was een letter te ontwerpen die goed zou kunnen functioneren als sjabloonletter, maar er niet uit zou zien als sjablonen.

Postzegels

De opdracht was een serie van vier postzegels te ontwerpen (met de waarden 12, 39, 45 en 75 eurocent), waarbij de typografie een prominente rol speelt.

Koningshuis

Vier zegels.

Style

Het aantal blokjes komt overeen met de waarde in eurocenten.

Toegepaste letter

unst

Lettertype

Wederom te ontwerpen een eigen lettertype. Onderkast, kapitalen, cijfers, leestekens en een toepassing.

Ligatureluurs

Een schreefloze letter met een brede set aan ongebruikelijke ligaturen: Om tureluurs van te worden.