Structuur

Wat?

RGB2XYZ is een methode die ik heb ontwikkeld om de dimensies (of universum — als je zweverig wilt doen) van kleur te visualiseren, zonder daarbij kleur te gebruiken. Ik heb daarbij dankbaar gebruik gemaakt van de RGB (Rood Groen Blauw) kleurenschaal, door deze om te zetten in ruimtelijke coördinaten (XYZ). Ook met de altijd moeilijke factor tijd was het mij reeds makkelijk gemaakt, er bestaan immers pixels.

Dus, ja, en?

Wat ik concreet gedaan heb is dat ik elke pixel van een digitaal beeld (lezend van links naar rechts en van boven naar beneden) heb vervangen door een frame van een tiende van een seconde. Elk frame bestaat uit een een zwart vlak van 255 by 255 pixels met daarin een pixel dat de plaats van de betreffende kleur in de kleurendimensie weergeeft. De X-as heb ik gelijk gesteld aan de waarde R (rood) en de Y-as aan de waarde G (groen). De waarde B (oftewel blauw) heb ik gelijkgesteld aan coördinaat Z, ofwel de diepte. Deze denkbeeldige diepte heb ik gevisualiseerd door naarmate de B-waarde hoger is, de pixel dat het betreffende coördinaat weergeeft helderder (witter) te maken.

Wat hebben we hier aan?

Het is natuurlijk hardstikke leuk om een witte (some uitvagende) pixel op een zwarte achtergrond te volgen, maar deze methode heeft ook nog praktische doeleinden. Het kan namelijk een steundje in de rug zijn bij het analyseren van een afbeelding, de animaties maken (kleur-) contrasten nog eens duidelijk zichtbaar zonder dat men wordt afgeleid door het totaalbeeld.

Laat zien!

Hier volgen 4 voorbeelden, waarbij steeds complexere afbeeldingen zijn gebruikt.

KABK