KABK: Rutten

Werk van Alexander Christiaan Jacob voor de lessen Fotografie van Kees Rutten aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (kabk).

Herfst

De opdracht was een serie beelden te maken die jou gevoel van herfst uitbeelden. Techniek: vrij.

Papier

De opdracht was esthetische beelden te maken van rollen keukenpapier. Ik heb deze opdracht samen gedaan met Roos en Dan-Vi.

Er bestaan (nog) geen digitale versies van de beelden.

Roadmovie

Landschap

6 tot 8 kleur of zwart wit foto's. Hierbij breng je iets in beeld waar je wat mee hebt. Je geeft aan de fotografie ook een eigen signatuur. Dat kan door materiaal keuze en door een bepaalde opname techniek. [sic]

Gasfabriek

Ik heb er voor gekozen de Haagse gasfabriek in beeld te brengen. Dit nostalgische beeld in het Haagse stadsgezicht — en met name de wijk waarin ik woon (Westeinde) — dreigt gesloopt te worden.

Ikonen

Op zoek naar 4 verbeeldingen van jezelf. Ik verwacht een uitgebreid proces, dit proces is even belangrijk als het uiteindelijke resultaat. De 4 afbeeldingen moeten als 1 geheel gepresenteerd worden. Dit geheel is een afspiegeling van hoe jezelf ziet. Dit kan door te zoeken hoe je gevormd bent of zoals je jezelf nu ziet. Ook is het mogelijk hoe jezelf zou willen zien. Deze keuzes zijn iegenlijk pas mogelijk als je daar breed onderzoek naar gedaan hebt.

In eerste instantie was ik van plan om het heel erg in abstracte metaforen te gaan zoeken, maar ik heb uiteindelijk besloten juist hele banale dingen te fotograferen. Zo heb ik een foto gemaakt van een van mijn stropdassen, hangend over een van mijn streepjespakken, een (wazige) foto van een aantal flessen van mijn favoriete whisky’s, een foto van mijn televisie (met bijhorende afstandsbediening) en een deel van mijn gitaarhoes, en tot slot een foto van een basketball dat op buiten op de grond ligt. Dit zijn allemaal afbeeldingen van dingen die niet een zware lading of betekenis hebben, maar die ik wel met mijzelf en mijn huidige leven associeer.

Pinhole

De opdracht was om foto’s te maken met fotopapier en een zelfgemaakt pinhole camera. Het onderwerp stond volledig vrij.

Suus

Twee pinhole foto’s die ik gemaakt heb op het binnenplein van Blijenburg. Het onderwerp is Suzan, een meisje uit mijn klas.

Spiegelhal

Deze foto heb ik gemaakt bij de spiegelhal in het gebouw van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te ’s-Gravenhage. Aan weerszijden van deze hal bevind zich een strook kleine, felle lampjes waarvan het licht wordt gereflecteerd door de spiegels. De zwarte puntjes op de foto zijn het licht van de lampjes en hun reflecties in diapositief.