KABK: Kamphorst

Werk van Alexander Christiaan Jacob voor de lessen Typografie van Henk Kamphorst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (kabk).

Typografische Vormelementen

De opdracht was om van een vijfentwintigtal lettertypen (uit een gegeven lijst) een element van een letter te vinden die specifiek is voor dat lettertype. Vervolgens moesten deze vormelementen met zwarte gouache geschilderd worden op blokjes wit karton van 5 bij 5 centimeter. Deze 25 blokjes moesten vervolgens in rijen van 5 bij 5 worden bevestigd aan een kartonnen ondergrond.

Akzidenz-Grotesk c Albertus a Avant-Garde r Bembo r Bodoni-BT q BrushScript z Centaur j Century s Clarendon c Fraktur k Frutiger x FrysBaskerville p Futura-Md-BT e Garamond g Gill g Helvetica a Memphis Q Mistral x Optima k Palatino r Perpetua f Rockwell Q Tiffany e Times-New-Roman t Univers y
Een digitale versie, gemaakt op eigen initiatief.

Visitekaartje

De strekking van de opdracht was om (met potlood) een persoonlijk visitekaartje te ontwerpen en deze vervolgens handmatig te zetten en te drukken. Hierbij diende rekening gehouden te worden met de mogelijkheden en beperkingen van de loodzetterij van de academie. Zo was er een beperkt aantal lettertypen in een beperkt aan korpsen aanwezig.

Times 12

Ik heb gekozen voor de Times New Roman, korps 12. Een kleine selectie: