KABK: Gijsbert

Werk van Alexander Christiaan Jacob voor de lessen Grafisch Ontwerpen van Gijsbert Dijker aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (kabk).

ICONS

Het project ICONS bestaat uit een aantal onderdelen:

Een nieuwe kijk op het Koninkrijk der Nederlanden

Het logo van Nederland

Boekje

Een boekje waarin ik het ontwerp(proces) beschrijf van eerste schets tot relativering van het eindproduct. (Dit is niet het boek ICONS—uitgegeven door Koninklijke de Swart—waarin mijn ontwerp ook aan bot komt.)

Grafieken/infographics

Maak nummerieke informatie beeldend en inzichtelijk. Wek een droog velletje CBS-kopij over de natste zomers van de vorige eeuw tot leven. Verzin een methode om bijvoorbeeld de toename van het aantal auto’s op de weg te visualiseren of de problematiek rond de vergrijzing. Een opin[i]eblad wil wekelijks (dus 52 keer per jaar) op een dubbele pagina aandacht besteden aan trends en veranderingen. Hiervoor moet een (beeld)redactionele formule ontwikkeld worden. De pagina’s moeten uitneembaar zijn en als schoolwandplaat gebruikt kunnen worden. Het betreft hier een volstrekt nieuwe rubriek die qua vormgeving totaal los staat van de rest van het blad. Je kunt ook een naam verzinnen voor deze nieuwe rubriek.

Infowackics

In eerste instantie heb ik de opdracht als illustratief columnist benaderd. Ik dacht na over onderwerpen, om er vervolgens een subjectieve uitspraak over te doen en deze middels handgetekende illustraties (in zwart op wit) te communiceren. Halverwege het traject heb alles omgedraait, en ben gekomen tot een meer objectieve benadering met kleur en fotografie.

Postzegels

De opdracht was een serie van drie postzegels te ontwerpen met [goederen]­transport als onderwerp.

Versie 2

Versie 3

Versie 4