Werk van Alexander Christiaan Jacob voor de lessen Grafisch Ontwerpen van Gijsbert Dijker aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (kabk).
Het project ICONS bestaat uit een aantal onderdelen:
- Opdracht aan een groep jonge ontwerpers van de KABK om met oog voor de traditie een vernieuwend, hedendaags ontwerp te maken van het rijkswapen. Dit rijkswapen dient te staan voor het Nederland anno 2004 en moet 100 jaar mee te kunnen. De ontwerpers zijn vrij in de keuze van materialen en uitvoering, onder voorwaarde dat het ontwerp, of een weergave ervan in druk te reproduceren moet zijn. Het is tevens aan te bevelen om een ontwerp te vervaardigen dat ook via de andere moderne media goed communiceert. De ontwerpers zijn vrij om te kiezen voor een persoonlijke visie op dit thema.
- De KABK zal zorgdragen voor het ontwerp van een boekwerkje waarin de ontwerpen gepresenteerd worden. Hierin worden tevens teksten opgenomen met historische, cultuurhistorische en heraldieke toelichtingen. Koninklijke De Swart zal dit boekwerkje drukken, overhandigen aan een lid van het Koninklijke Huis en publiceren.
- Koninklijke De Swart zal een deskundige jury vragen om tijdens de receptie ter ere van haar 200-jarig bestaan een voorkeur uit te spreken voor één van de ontwerpen. Het
winnendeontwerp van deze bescheiden prijsvraag krijgt in het bovengenoemde boekwerkje extra aandacht en zal gepresenteerd worden met achtergronden, ideeën en het cv van de ontwerper. Die extra aandacht in het boekje en de eventuele publiciteit vormen de te winnen prijs.- Er wordt een expositie georganiseerd van de ontwerpen.
Een boekje waarin ik het ontwerp(proces) beschrijf van eerste schets tot relativering van het eindproduct. (Dit is niet het boek ICONS—uitgegeven door Koninklijke de Swart—waarin mijn ontwerp ook aan bot komt.)
Maak nummerieke informatie beeldend en inzichtelijk. Wek een droog velletje CBS-kopij over de natste zomers van de vorige eeuw tot leven. Verzin een methode om bijvoorbeeld de toename van het aantal auto’s op de weg te visualiseren of de problematiek rond de vergrijzing. Een opin[i]eblad wil wekelijks (dus 52 keer per jaar) op een dubbele pagina aandacht besteden aan trends en veranderingen. Hiervoor moet een (beeld)redactionele formule ontwikkeld worden. De pagina’s moeten
uitneembaarzijn en alsschoolwandplaatgebruikt kunnen worden. Het betreft hier een volstrekt nieuwe rubriek die qua vormgeving totaal los staat van de rest van het blad. Je kunt ook een naam verzinnen voor deze nieuwe rubriek.
In eerste instantie heb ik de opdracht als illustratief columnist benaderd. Ik dacht na over onderwerpen, om er vervolgens een subjectieve uitspraak over te doen en deze middels handgetekende illustraties (in zwart op wit) te communiceren. Halverwege het traject heb alles omgedraait, en ben gekomen tot een meer objectieve benadering met kleur en fotografie.
De opdracht was een serie van drie postzegels te ontwerpen met [goederen]transport
als onderwerp.