KABK: Blokland

Werk van Alexander Christiaan Jacob voor de lessen Lettertekenen/letterschrijven van Frank E. Blokland aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (kabk).

Brede Pen

Pagina 20

De opdracht was geoefend te raken in het schrijven met de brede pen en daarbij zoveel mogelijk kwalitatieve vooruitgang te boeken, mede om inzicht in het translatieprincipe te vergaren. Kleur, materiaal en grootte stonden in principe niet vast, maar zwarte Calli; 100 bij 70 cm Bankpost; en een maat 0, platte, brede pen met voetje werd geadviseerd.

Spitse Pen

Pagina 2

De opdracht was om zoveel mogelijk te oefenen met het schrijven met de spitse pen, om zodoende inzicht te krijgen in het translatieprincipe. Voor het schrijven met de spitse pen bleek ik meer aanleg te hebben dan voor het schrijven met de brede pen: Volgens de begeleidend docent was mijn 2de vel met de spitse pen van aanzienlijk hogere kwaliteit dan mijn 30+ste vel met de brede pen.

Romein

De strekking van de opdracht was het woord Romein tweemaal te tekenen, waarbij eenmaal uitgegaan moest worden van de translatietheorie (brede pen), en eenmaal van de expansietheorie (spitse pen). Het doel was inzicht te krijgen in werking van binnen- en buitenvorm, gewicht en contrast.